Alla dessa kärlekshistorier förknippade med spanskan.

Mitt favoritmoment som lärare är när man får reda på VARFÖR eleverna valt att lära sig spanska. Vad det är som driver dem till att lägga ner tid på det? Oftast är det någon typ av kärlekshistoria som ligger bakom det.

Under mina 10 år som lärare har mina elever delat med sig av sina kärlekshistorier:

Jag hade en gång en man som skulle adoptera, tillsammans med sin fru, en liten flicka från Colombia. Innan hon skulle komma till Sverige så ville han lära sig spanska så att hon skulle känna sig mer som hemma. Han ville även kunna förstå henne om hon hade ont eller var ledsen.

Det var ett äldre par som läste hos mig för att deras dotter skulle gifta sig med en spanjor som hette Jorge. Namnet Jorge var väldigt svårt för dem att uttala och de skämdes varje gång det blev fel. Därför ville de lära sig att uttala det ordentligt. De ville att hon skulle känna att de välkomnade hennes kärlek till familjen.

En av mina studenter hade ett litet barnbarn som bodde i Spanien. Barnbarnet älskade sin svenska farmor och hoppade av glädje varje gång ”abuelita” var på besök. För att inte missa något ord från lilla barnbarnet så ville hon lära sig spanska.

Jag hade en gång en kvinna vars mamma var svensk men pappa från Kanarieöarna, någon gång under 70-talet i Spanien så hade hennes föräldrar träffats. Hon föddes kort därefter men pappan försvann ur bilden när mamman återvände till Sverige. Efter flera år så hade hon äntligen hittat sin pappa och hennes halvsyskon. Hon hoppades på att kunna bygga upp en relation med dem efter alla år. Att lära sig spanska var första steget.

Jag hade en elev som fick upp ögonen för spanska språket redan som 10-åring. Hon hade då, genom skolan, fått en brevvän från Spanien. Detta blev början till en livslång vänskap och hon reste flera gånger till Spanien för att hälsa på sin brevvän. Spanskan förknippade min elev med sin fina barndom och sin vänskap.

En dag fick jag ett mejl från en tidigare elev som stuckit till Peru efter kursen. I Peru hade hon vistats i flera veckor tillsammans med andra turister, då hon var den bästa i gruppen på spanska så hade hon mest kontakt med lokalbefolkningen. Det var på den resan hon lärde känna sin nuvarande peruanska man. Idag bodde de i Stockholm och hade en liten knodd på väg. Spanskakursen hade förändrat hennes liv.

Under åren har jag även haft flera par som läst spanska med mig för att kunna köpa sitt drömhus i Spanien tillsammans med sin man/hustru/pojkvän/flickvän. De har motiverats av tanken att vistas i Spanien tillsammans med sin älskade och njuta av värmen.

BONUS!

En gång gick vi på en Tapasrestaurang med mina elever. Kyparen var från Uruguay och en av mina elever tyckte att han var väldigt söt. Jag sa till henne att hon skulle skriva någon fras på spanska på en lapp så skulle jag ge den till honom. Det gjorde hon. Han kom sen fram till oss och sa att han också tyckte att min elev var söt och frågade om hennes nummer. De började dejta och hon fortsatte att läsa spanska med mig, de hade nämligen bestämt sig för att resa tillsammans till Cuba.

Det alla dessa små kärlekshistorier har gemensamt är att eleverna lärde sig spanska snabbt och utan problem för att de hade positiva känslor förknippade med lärandet. Vad är det som motiverar dig till att lära dig något nytt?  Anmäl dig till våra spanskakurser på elansutbildning@gmail.com 

DSCF7902

Leave a Reply