Varför svordomar och slang

Efter att ha undervisat i flera år så har jag märkt att bland det roligaste eleverna vet är när de får lära sig svordomar och slang på spanska.

Inte bara det, ingen är helt nybörjare i detta ämne, till och med nybörjarna kan oftast ett par svordomar eller slang innan vi ens har börjat.

Varför? Jo, för att svordomar och slang är så pass förekommande i alla språk att det blir en viktig del av språket. Alla har därmed kommit i kontakt med de på något sätt.

Vem har inte hört någon spansk/latinamerikansk fotbollsspelare skrika argt “hijo de puta” eller “mierda” under en fotbollsmatch? Ett exempel: https://www.youtube.com/watch?v=sqhAPCdizK0

Trots att vi ständigt kommer i kontakt med dessa ord så har jag aldrig stött på en lärobok som har ett kapitel om detta. Det skulle faktiskt underlätta. Visst, man kan debattera om det är bra att använda sig av svordomar eller slang men när det är en sådan viktig del i hur vi kommunicerar så blir det så konstigt när man ignorerar dess existens helt och hållet.

När jag var 13 år reste jag själv för första gången till Argentina. Jag försökte umgås med ungdomar i min ålder men det var svårt. Jag förstod kanske 60 % av vad de sa, trots att jag var flytande på spanska. Allt blandande med slang och svordomar gjorde mig förvirrad. Jag fattade nada.

Varken min älskade mamma eller mina fina spanska lärare lärde mig svordomar eller slang, kanske för att skydda mig, men i slutändan så blev jag oftast bara utskrattad för att jag inte förstod. Det var frustrerande. Med tiden lärde jag mig mer utan att själv behöva använda dem och bara det hjälpte mig för att få fler vänner. Tillslut lyckades jag förstå dem.

Därför är Elans Utbildnings filosofi att svordomar och slang en viktig del av språkinlärningen, som inte bör glömmas bort, eftersom dessa kan hjälpa oss att förstå och kommunicera ännu bättre på språket vi lär oss.

Sen så är det ju lite roligare om man lär sig att skrika “mierda” (som betyder “skit” på spanska) istället för fan när man slår sig på tån 🙂

 

Svordomar.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply