När självförtroendet hjälper lärandet

Ibland gör lärare misstaget att de inte tror på eleven tillräckligt mycket vilket sänker elevens självförtroende och i sin tur vilja att lära sig. Detta är i mina ögon det farligaste man kan göra som lärare då det är just den viljan som kan få eleven att övervinna minsta svårighet.

En gång kom en elev fram till mig och så att hon var glad över att ha satt igång med spanskan igen och att hennes frågor aldrig betraktades som “dumma frågor” på lektionen. Hon erkände för mig att hon varit rädd för att börja studera språk igen då hennes gamla tyska lärare hade sagt till henne att hon var helt oduglig på språk och att det inte ens var någon idé att hon försökte.

Dessa ord hade fastnat hos henne och krossat hennes självförtroende och lust att lära sig. Det tog 30 år för henne att komma tillbaka.

Hennes historia är inte unik.

Jag minns själv hur jag som liten älskade matematik och var ganska bra på det trots att det inte alltid blev högsta betyg (Hade VG istället för MVG). Jag var ändå mer än nöjd och njöt av själva lärandet tills en lärare sa till mig att han var “besviken på mig” för att jag inte fick högsta betyg i matematik och att det kanske inte var min grej trots allt. Tyvärr så lyssnade jag på denna lärares ord och tappade min passion för matematik. Delvis så var det mitt eget fel som lyssnade på läraren men jag hade framförallt oturen att ha en lärare som inte trodde på mig.

En bra lärare är en sådan som alltid tror på eleven och ser till så att eleven känner självförtroende. Alla elever är bra på olika saker och lär sig på olika sätt. En bra lärare försöker hitta nya sätt att förklara om eleven inte förstår. En bra lärare säger aldrig att man inte är bra på ämnet utan försöker istället uppmuntra eleven att kämpa på, även när det blir lite svårt. En bra lärare har tålamod och hjälper till att stärka elevens självförtroende och vilja att lära sig.

Vår pedagogik på Elans Utbildning har detta som vision.

One thought on “När självförtroendet hjälper lärandet

  1. Du har verkligen fångat en av de viktigaste drag för en bra lärare, att ha höga förväntningar på sina elever!

Leave a Reply