MIN PEDAGOGIK

Varför lär vi oss nya saker?  Jo, för att det är extremt viktigt för vår existens. Redan som småbarn så känner vi  instinkten att lära oss om allt som finns i vår omgivning. Chanserna att överleva ökar ju mer vi lär oss. Vi bör därför alltid sträva efter att vilja lära oss nya saker och det är ALDRIG för sent att lära sig. NEVER STOP LEARNING.

Men hur gör man för att inte tappa motivationen när man lär sig något nytt och hur minns vi det nya vi lärt oss även utanför klassrummet?

Vi är alla olika och vi lär oss bäst på olika sätt men den gemensamma faktorn är nästan alltid att man lär sig som bäst när lärandet är roligt, intressant och spännande. ENJOY LEARNING.

Detta backas upp av vetenskapliga studier som visar på att vi lär oss bäst när det finns starka känslor inblandade. Positiva känslor som glädje – väcker våran uppmärksamhet, vilket i sin tur hjälper inlärandet och minnet.

Under mina år som lärare har jag alltid försökt att väcka positiva känslor. Mina elever i spanska känner oftast någon positiv känsla till språket redan innan de börjar. Vissa har köpt lägenhet i Spanien, vissa ska backpacka i Latinamerika och andra har en spansktalande kärlek. De har därmed redan motivation och intresse för att lära sig språket.

Det svårare kommer senare, att uppehålla denna motivation och minnas det de lär sig på lektionerna. Där kommer glädjen och humorn in i bilden.

Av denna anledning handlar min pedagogisk om att ta vara på glädjen i lärandet. När vi tar vara på glädjen blir vi mer motiverade till att lära oss och vi minns dessutom bättre det vi lärt oss.

Det som gör företaget ELANS (Enjoy learning and never stop) unikt är just att vi fokuserar på denna pedagogisk. Ni kommer därför att kunna se fram emot lektioner där man känner att tiden rusar iväg just för att man har roligt när man lär sig.

Ni kan läsa mer om min pedagogik i en artikel från tidningen Fönstret. 

DOC150907-20150907135257-(1)-001 DOC150907-20150907135257-(1)-002

Leave a Reply